Dag van de schoonmaker

dag van de schoonmaker

Elk jaar worden schoonmakers in binnen- en buitenland in het zonnetje gezet en geprezen om hun inzet tijdens de dag van de schoonmaker.

De dag van de schoonmaker is een dag die in het leven is geroepen naar aanleiding van protesten die er op 15 juni 1990 waren in de Amerikaanse stad Los Angeles.

Deze datum, 15 juni, is dan ook jaarlijks de dag dat de dag van de schoonmaker gevierd wordt. Schoonmakers zijn onmisbaar voor de maatschappij en daar wordt dan ook uitgebreid bij stilgestaan op deze dag.

Veel bedrijven maken dan ook van de gelegenheid gebruik om schoonmakers te complimenteren en door bijvoorbeeld een cadeau te geven en zo de schoonmakers in het zonnetje te zetten.

De dag van de schoonmaker, waarom?

De dag van de schoonmaker wordt elk jaar gehouden op 15 juni. Dit is ontstaan na een protest dat door schoonmakers in Los Angeles gehouden werd op 15 juni 1990.

Schoonmakers en schoonmaakbedrijven worden op deze dag in een positief daglicht gezet. Omdat het hier om een cruciaal beroep gaat, is het belangrijk dat de werknemers in deze sector erkenning en respect ontvangen.

Daar wordt op deze dag dan ook extra aandacht aan besteed. Je kunt een schoonmaker immers op elke plek, in elk bedrijf en overal waar je maar komt tegenkomen.

Daarom is het zo belangrijk dat we deze mensen ook steunen en laten zien dat we waarderen dat zij er zijn.

Schoonmakers zijn zo wezenlijk onderdeel van de maatschappij, dat we er vaak aan voorbijgaan.

Vaak wordt er neerbuigend gesproken over het werk en over de mensen die dit werk uitvoeren, terwijl dat eigenlijk ongegrond is.

Daar moest verandering in komen en dus is er een speciale dag in het leven geroepen. De mensen die onze huizen, kantoren, scholen en andere gebouwen schoonhouden verdienen het namelijk om gezien te worden en om waardering te krijgen.

Als zij er niet zouden zijn, zou vuil zich ophopen, zouden ruimtes vuiler worden, toiletten niet meer gereinigd worden en zouden vuilnisbakken vol raken.

Hygiëne

Het is van belang dat we allemaal in een schone en hygiënische omgeving kunnen verkeren, werken en leven.

Daarom is het van belang dat er goed schoongemaakt wordt en dat vuil wordt weggegooid. Het maakt daarbij niet uit of het om de situatie thuis gaat, op school, op het werk, in het ziekenhuis of op andere plekken.

Op sommige plekken is het juist extra belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan goede hygiëne.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan plekken zoals een ziekenhuis, een fabriek waar etenswaren gemaakt worden of in laboratoria. Door alles schoon te houden, kunnen ziektes zich minder snel verspreiden en kun je prettig werken.

Onzichtbare helden

De dag van de schoonmaker is er voor de mensen die je kunt zien als onzichtbare helden. Schoonmakers zijn er altijd en maken schoon op de plekken waar je dagelijks komt.

Dat doen zij om ervoor te zorgen dat deze plekken schoon zijn en dat er op een prettige manier gebruik van gemaakt kan worden. De kracht van schoonmakers zit in het feit dat ze vaak direct zien wat er moet gebeuren en ook weten hoe ze moeten doorpakken.

Als een ruimte of een plek extra vuil is, dan draait een schoonmaker daar zijn hand niet voor om. Het hoort bij zijn of haar werkzaamheden en ze hebben een goed doel voor ogen.

Daarom is de dag van de schoonmaker zo belangrijk. Dan kunnen we deze onzichtbare helden, een stukje zichtbaarder maken.

onzichtbare schoonmaak helden

Datum

De dag van de schoonmaker wordt over het algemeen gehouden op juni en is een jaarlijks terugkerende dag. Het kan echter zijn dat de dag op een andere dag gehouden wordt.

Dat kan komen doordat 15 juni bijvoorbeeld op een zaterdag of op een zondag valt.

Om schoonmakers zo veel mogelijk aandacht te kunnen geven tijdens deze dag, is het belangrijk dat werkgevers, klanten en andere mensen die gebruik maken van schoonmaakdiensten ook aanwezig zijn.

Daarom kan het ook zijn dat dit bijvoorbeeld gehouden wordt op 14 juni of 16 juni, afhankelijk van hoe de kalender eruit ziet.

Wat kun je doen?

Op de dag van de schoonmaker kun je waardering tonen aan de mensen die onze bedrijven, huizen, scholen en andere gebouwen schoonhouden.

Dit kun je doen door ze een beloning te geven of te complimenteren met het werk dat ze doen. Uiteraard is het de bedoeling dat we deze mensen altijd de waardering, erkenning en het respect geven dat zij verdienen.

Als bedrijf of als particulier die een schoonmaker inhuurt, kun je dan ook genoeg doen.

Zorg bijvoorbeeld voor ergonomische werkmiddelen zoals bijvoorbeeld een dweil waarvan de stang in lengte verstelt kan worden, regel een schoonmaker waarop alle hulpmiddelen geplaatst kunnen worden en biedt extra’s aan zoals bijvoorbeeld regelingen die ook voor andere werknemers binnen het bedrijf gelden.

Anderen bekeken ook: